JIŽ 13 LET S VÁMI :)

Prihlásenie
X
0produktov0,00 € s DPHKošík

Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon 14 - 18 cm (1 ks)

Novinka
Obrázek k výrobku 26626 - Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon 14 - 18 cm (1 ks)
Klikni pre zobrazenie väčšieho obrázku
Novinka
Obmedzený počet kusov
Zľava
- 0%
Skladom
Katalógové číslo: K00002
EAN: 2024000009090
Doporučená cena: 2,50 €
Ušetríte: 0,00 € tj.0.12%
Pridať k obľúbeným Sledovať cenu a dostupnosť
Cena s DPH:
2,50 €
/ ks
(2,50 €/100g)
Vanilka Planifolia Uganda

Latinský názov:Vanilla planifolia

Rôzne druhy názvu: Vanilkové struky, celá, fazuľa, beans apod.

Typ balenia: Priehľadné zavárané vrecko (nebalené vákuovo)

Krajina pôvodu: Uganda

Odroda: Planifolia.

Jedná sa o tradičnú a najrozšírenejšiu odrodu s vysokým obsahom vanilínu.

Kvalita: Gourmet - najkrajšie struky, plné zrniečok Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je po šafrane druhým najvzácnejším druhom korenia. Vanilkovník plocholistý je lianovitá orchidea, pestovaná práve pre svoje plody - kapsuly. Vanilka je pôvodom z Mexika a strednej Ameriky, kde ju pôvodní obyvatelia nazývali tlilxochitl (čierny struk). Do Európy bolo toto korenie dovezené v 16. storočí a stalo sa veľmi žiadaným. Teraz je pestovaná predovšetkým na Madagaskare, na ostrovoch Réunion (predtým Bourbon), Maurícius, Komory, v Indonézii, na Tahiti, ale aj na Srí Lanke, Bahamách aj v Afrike (Uganda).

Vôňa a chuť: Najdôležitejšou látkou vanilky je vanilín, ktorý dáva príjemnú vôňu a sladkú chuť tohto korenia. Vzhľadom k vysokej cene, bola vyrobená v 20. storočí náhradka tzv. etylvanilín.

Dĺžka struku: cca 14 - 18 cm

Hmotnosť struku: cca 2,8 g - 6,2 g (podľa dĺžky a mäsitosti struku)

Šírka (masitosť): cca 8 - 10 mm

Podiel vanilínu: cca 2 - 3,2 %

Podiel vlhkosti: cca 25 - 32%

Príprava: Najcennejší je obsah vanilkového struku tvorený drobnými čiernymi zrniečkami. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a vyškriabeme zrniečka tupou stranou noža.

Čo s luskom, ktorý sme zbavili zrniečok? Takéto struky môžeme ešte použiť napr. do vareného vína, vyvariť v pudingu, horúcom mlieku alebo vložiť do pohára s cukrom. Približne za dva týždne budete mať vlastný vanilkový cukor. Môžete si vytvoriť aj vlastný vanilkový extrakt, a to za použitia cca 3 strukov (celých alebo zbavených zrniečok) a 100 ml alkoholu. Necháte lúhovať cca 6 – 30 týždňov. c

Pozitívne účinky: Vanilka je bohatá na vitamín B, ktorý dodáva energiu, podporuje správnu funkciu enzýmov a reguluje metabolizmus. Obsahuje aj draslík, ktorý usmerňuje krvný tlak a pulz. Používa sa na lepšie zažívanie, obmedzenie črevných plynov a zníženie horúčky.

Použitie: Na prípravu sladkých jedál, pochutín, múčnikov, nápojov, vaječných krémov, čokolád, kávy. Vanilka je tiež neodmysliteľnou súčasťou vanilkovej zmrzliny, ktorú ako prví začali vyrábať francúzski. Používa sa tiež na ochutenie horkých bylinných liekov, ako afrodiziakum alebo alternatíva cukru.

Pestovanie: Vanilku pestovali v južnom Mexiku už tamojší indiáni dávno pred príchodom španielskych dobyvateľov. Do Európy priviezol vanilkovník údajne Hernán Cortés v roku 1520. Prvá vanilková orchidea v Európe vykvitla v roku 1806 v Londýne, plody sa však nikdy neobjavili. Orchidea totiž na vzklíčenie potrebuje zvláštny substrát s určitou hubou. Kvet kvitne iba necelých 24 hodín – v túto dobu ju môže opeliť iba včela medonoska (rod Melipona). Táto včela sa vyskytuje iba v neotropických oblastiach, ako je stredná Amerika, Mexiko, Yucatán, karibské ostrovy, Florida ai. V roku 1841 dvanásťročný chlapec z ostrova Réunion prišiel na spôsob, ako rastlinu opeľovať ručne, a táto metóda znamenala koniec mexického monopolu. Kapsuly dorastajú do dĺžky 15-30 cm a na rastline dozrievajú 8-9 mesiacov. Na dosiahnutie typickej farby a vône sa musia toho ďalej spracovať. Prvá metóda je suchá, čiže mexická metóda. Kapsuly sa striedavo sušia na slnku a potia v tieni. Najprv ich vystavia na niekoľko hodín prudkému slnku, po prehriatí ich pevne zabalia a cez noc uložia do miestnosti, aby sa „zapotili“. Mokrá metóda (fermentácia) sa používa skôr na Madagaskare a Reunione. Plody tam sparia na 20-30 sekúnd vriacou vodou a potom ich sušia. Ako kapsula sa semenami zreje a vysychá, postupne kryštalizuje, semená sa trblietajú, ako by boli pokryté diamantovým prachom a začnú vydávať lahodnú, sladkú arómu.















Pre vytvorenie strážneho psa sa musíte prihlásiť.

Dotaz na predavače k výrobku Vanilkový lusk Planifolia - Madagaskar Bourbon 14 - 18 cm (1 ks)

+421948928482
Image with code for validation

Vernostná zľava 3% - 10% na každý nákup

Získať zľavu

Naposledy navštívené produkty

Doposiaľ nemáte žiadne navštívené produkty.

     

     

 

 
 

 

 

Dortisimo.sk - Váš špecialista na cukrárske potreby

 

v ponuke nájdete poťahovacie hmoty, cukrárske potreby, potravinárske farby, fondány i vykrajovátka na perníky a ďalšie suroviny a potreby pre domáce pečenie. Vyšperkujte domáce oslavy profesionálnymi tortami a dezertmi!

 

Dortisimo.sk má výhradné zastúpenie značiek: Smartflex, Food Colours, 4Cake, Fractal

 

© 2020, Dortisimo.sk, Všetky práva vyhradené Dortisimo.sk | Tvorba webových stránok – AiVision, s.r.o. | Eshop riešenie AiShop |   Nastavení cookies

Facebook